Oravantie 48, Suomi 

48230 Kotka


0407794025

marianne@ennairam.fi

KOIRAHIERONTA

Lihashuollon tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa, oli kyseessä sitten koti- tai urheileva eläin. Rasituksen määrä ja laatu vaikuttavat eri lihasryhmiin. Erilaiset harrastukset rasittavat koiran lihaksistoa eri tavoin saattaen aiheuttaa jännitys- ja kiputiloja.

Lihasjännityksen syntyyn on useimmiten syynä  vamma, vaurio tai maitohappojen kertymisestä aiheutuva lihasrasitus.  Lihasjännitystä seuraa useimmiten kiputila ja kun työskentelyä edelleen jatketaan, seuraa usein lihaskramppeja, verenkierto heikkenee, aineenvaihdunta hidastuu ja edelleen kuvioissa on kipu ja lihasjännityksen lisääntyminen.  Levon ja rasituksen välinen tasapaino ja rasituksen vaihtelevuus ovat tärkeä osa lihashuoltoa.

Hieronta rentouttaa ja pehmittää jännittynyttä lihasta, jolloin endorfiinit vapautuvat elimistöön, mistä seuraa lihasten sekä mielen rentoutuminen, verenkierron elpyminen sekä aineenvaihdunnan vilkastuminen. Kipu helpottaa, lihaksen joustavuus ja rentous lisääntyvät, jolloin lihastyöskentely ja liikkuminen muuttuvat taas helpoksi ja kivuttomaksi.

Hierontaa käytetään yleisimmin rasituksesta palautumisen edistämiseen, rentoutukseen, kivun lievitykseen, turvotusten poistamiseen ja verenkierron parantamiseen. Hieronnalla edistetään sekä verenkierron että lymfanesteen toimintaa, helpotetaan arpikudosten ja kiinnikkeiden vähenemistä ja edistetään vammojen paranemista. 

Hieronta on parasta hoitoa vammojen ja rasitusten ennaltaehkäisyyn. Yhä useammat eläimenomistajat ovat tiedostaneet tämän ja huolehtivat eläintensä lihashuollosta säännöllisesti ja saavat näin nauttia helposti ja iloisesti liikkuvan eläimen seurasta. 

Eläimen lihaksiston vointiin vaikuttavat rasituksen lisäksi ympäristö, ruokinta, työn ja vapaa-ajan suhteellinen määrä, eläimen ja ihmisen suhde ja moni muu seikka. Kaiken on oltava tasapainossa, jotta eläin voi hyvin ja jaksaa tehdä työnsä.

Hieronnan vasta-aiheita ovat:

- kuume
- avohaavat
- ruhjevammat
- palovammat, paleltumat
- luunmurtumat
- luukalvontulehdus
- limapussintulehdus (bursiitti)
- ihoinfektiot (bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamat)
- kasvaimet, joiden epäillään olevan pahalaatuisia
- syöpä.

Näiden lisäksi yleinen huonovointisuus, ripuli ja oksentelu ovat asioita, jotka on syytä hoitaa 
ennen hierontaa.


Sairauden, akuutin vaivan ja trauman hoidossa on aina ensin otettava yhteys eläinlääkäriin!