Oravantie 48, Suomi 

48230 Kotka


0407794025

marianne@ennairam.fi

KRANIOSAKRAALITERAPIA

KRANIOSAKRAALITERAPIAKST (cranium - kallo, sacrum -ristiluu)


Kraniosakraaliterapian perustana on ajatus kehossa olevista resursseista. Kehon perustana on harmonia, joka pitää sen tasapainossa. Elämän aikana, usein jo synnytyksessä, keho altistuu monille vaikutuksille, jotka voivat aiheuttaa  vinoutumia selkärankaan, lantioon ja nikamiin. Keho sopeutuu näihin vinoutumiin ja epätasapainotiloihin, mutta työskentelee jatkuvasti palauttaakseen normaalin, tasapainoisen tilan. Kraniosakraaliterapeutti käyttää hyväkseen kehon omaa tasapainottavaa energiaa auttamalla asiakkaan kehon omia resursseja aktivoitumaan.

Kraniosakraaliterapia vaikuttaa myös sekä ihmisen että eläimen psyykkiseen puoleen. 

Kraniosakraaliterapian mekaniikka perustuu

1. hermoston liikkuvuuteen

2. aivoselkäydinnesteen virtaukseen

3. keskinäisjännitekalvoihin  (aivosirppi, pikkuaivoteltta, selkäydinkalvot)

4. kallonluiden liikkuvuuteen

5. ristiluun liikkuvuuteen suoliluiden välissä

Dura mater spinalis, dural tube ("durasäkki") eli selkäydintä ympäröivä kalvosto yhdistää kallon ja ristiluun toisiinsa. Aivoselkäydinneste liikkuu kahden uloimman kalvokerroksen (kovakalvo ja lukinkalvo) ja kolmannen kerroksen (pehmeäkalvo) välissä. Aivoselkäydinneste on läheisessä yhteydessä hermojen nestehuoltoon ja kehon yleiseen nestetasapainoon. Tätä järjestelmää, jonka ydin on nesteen ja hermokudoksen täyttämä putkimainen tila, voisi verrata ilmapalloon. Kun ilmapalloa puristaa jostakin kohdasta, heijastuu se välittömästi ilmapallon jokaiseen osaan. Niinpä on helppo ymmärtää, että esimerkiksi ristiluun virheasento vaikuttaa koko järjestelmään. Jos häiriö on tarpeeksi merkittävä, pyrkii keho korjaamaan tilannetta esimerkiksi muuttamalla jotakin kehon rakennetta tai asentoa.

Kallon luiden liikkuvuudella on ratkaiseva merkitys kraniosakraalijärjestelmän oikeaan toimivuuteen. Kallon luut eivät ole täysin yhteen kasvaneita, vaan niiden välillä vallitsee tietty liikkuvuus ja joustavuus. Kallon saumojen joustavuuden häiriintyminen aiheuttaa epätasapainon keskinäisjännite-kalvoihin ja sitä kautta koko järjestelmään.Kraniosakraalihoidossa käytetään tiettyjä käsiotteita. Osa otteista on yksittäisiin rakenteisiin, kuten niveliin, suoraan vaikuttavia, mutta näidenkin otteiden vaikutus ulottuu kokonaisuuden kautta järjestelmän muihin osiin. Lisäksi on tiettyjä kipuja laukaisevia tekniikoita, jotka vaikuttavat paikallisesti.Hoito on elimistölle rankempaa kuin moni manuaalinen hoito, mikä johtuu siitä, että keho itse joutuu tekemään työn. Hoidon jälkeen kannattaakin varata aikaa lepoon ja muistaa juoda erityisen paljon. Keho jatkaa työtään hoidon jälkeen ja pyrkii korjaamaan olemassaolevia vinoutumia ja epätasapainotiloja. Kehon oma korjaustyö voi kestää viikkoja, niinpä kehossa voi tuntua erilaisia ns. omituisia tuntemuksia, joista ei kannata huolestua. Joskus johonkin kehon alueeseen saattaa tulla kipuja, jotka menevät parissa päivässä ohi. Kivut johtuvat siitä, että keho korjaa jotakin vinoutumaa/vääristymää tms. ja tällöin koko systeemissä tapahtuu muutosta. Esimerkiksi lantion vinoutuman pyrkiessä korjautumaan, vaikuttaa tapahtuma liikkumiseen ja koko fyysiseen olemukseen.
Kraniosakraaliterapiaa voi hyvin käyttää muiden hoitojen tukena/lisänä.

Esteenä hoidolle ovat:
* kallonmurtuma
* aivotärähdys
* kallonsisäiset verenvuodot
* selkäydintyrä (hernia spinalis),
 aivoverenvuoto, aneurysma

Hoitoa on hyvä välttää myös, jos kysymyksessä on:
* akuutti kiputila
* akuutit tulehdukset
* tuoreet haavat
* lyönti/isku
* veritulppa (akuutissa vaiheessa)
* osteoporoosi (luukato)
* skitsofrenia ja muut vakavat psyykkiset sairaudet
* epilepsia
* selvittämättömät tartuntataudit

Hoitoon menee aikaa ihmisillä, hevosilla ja tuotantoeläimillä n. 45-50 min, koiran hoitoon n. 30 min. Mikäli hoidon jälkeen joutuu ajamaan autoa, on hyvä varautua erityiseen varovaisuuteen liikenteessä. Lepo on hoidon jälkeen paikallaan. Veden juominen kaikkien hoitojen jälkeen on tärkeää! Hoitojen välin on hyvä olla vähintään kaksi viikkoa. Hoidon jälkeen olisi hyvä olla, mikäli mahdollista, vapaapäivä tai useampia. Eläimillä on myös syytä pitää hoidon jälkeen pari vapaata tai ainakin hyvin kevyttä päivää.

Hoito on yleensä ottaen hyvin miellyttävää ja rentouttavaa.

Esimerkkejä hoidoissa tapahtuneista muutoksista:

* kehon suoristuminen
* kipujen helpottuminen
* liikkumisen normalisoituminen
* mielen virkistyminen, väsymyksen vähentyminen, unen 
laadun parantuminenOta yhteyttä! Kerron mielelläni lisää!

040 779 4025                                   marianne@ennairam.fi